måndag 11 november 2013

Kanelbullar eller Örfilar?

Jag har alltid skrattat åt namnet örfil. Jag kallar dem själv för korvapuustin. Det finns inget bättre än en nygräddad örfil med mjölk. 




 Ingredienser: 
5 dl mjölk
50g jäst
½ tsk salt
2½ dl socker
1 tsk kardemumma
ca. 13 dl vetemjöl
150 g smör
+
100 g margarin
1 dl socker
2tsk kanel 
 1 ägg
Gör såhär: 
Värm mjölken i mikrovågsugnen så att det är handvarmt. Smula i jästen och blanda väl. Tillsätt sockret, saltet och kardemumman samt den största delen av mjölet. Smält smöret och tillsätt i degen. Tillsätt mjöl tills degen inte längre fastnar i dina händer. 
 Låt jäsa i ca. 35 min. 
Sätt på ugnen på 250 grader. Strö mjöl över ett skärbräde och ta en del av degen, beroende på hur stora örfilar du vill laga. Kavla degen så tunn som möjligt. Sprid margarinet jämnt på degen. Strö också sockret och kanelen ovanpå margarinet. Börja rulla degen från den ena ändan. Försök få det tätt. Dela längden jämnt och sätt på en ugnsplåt som är klädd med bakplåtspapper. Kom ihåg att lämna tillräckligt med mellanrum eftersom örfilarna jäser! Pensla ägg på örfilarna och strö på socker och kanel.
Grädda i ca. 8 minuter, eller tills örfilarna blivit vackert bruna. 
 Låt svalna på ett galler. 

 




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar