söndag 25 oktober 2015

Blåbärspaj med färskost

 Här är en lite moderniserad version av den vanliga blåbärstårtan med enbart deg och bär. Pajen är som bäst några dagar efter bakningen. Så ju längre man orkar vänta desto godare smakar den(detta handlar ju förståss inte om veckor). Receptet är eget.

Botten: 

150g smör
2 dl florsocker
1 ägg 
5 dl vetemjöl

Färskost: 

200g färskost
2 dl vispgrädde
socker enligt smak (ca ½ dl)
1 tsk vaniljessans
3 gelatinblad
3 msk citronsaft

Topping: 

400g blåbär
½ dl hett vatten
1 gelatinblad
2 tsk syltsocker

1. Blanda alla ingredienser för bottnet i en skål. Vispa tills smeten är jämn. Sätt i en plastpåse och in i kylen för ca 15 minuter. Värm ugnen under tiden.
2. Ta ut bålbären ur frysen (ifall frusna). Kavla ut degen så att den kan täcka en 24 cm rund kakform (också upp några cm på kanterna). Smöra och bröda kakformen och försök få degen så fast i kanterna det går. Jämna ut övre kanterna. Sätt på ett bakplåtspapper och tryck den fast i degen. Fyll sedan formen med riskorn så att bottnet inte förlorar sin form. Grädda i ca 15 minuter eller tills degen är gyllen brun. Låt svalna.
3. Gör färskost fyllningen först då bottnet svalnat ordentligt. Vispa grädden och i en annan skål vispa färskosten, sockret och vaniljen. Lägg gelatinbladen i blöt och hetta citronsaften i en mikrovågsugn. Blanda i gelatinbladen och häll försiktigt under omrörning i degen. Sedan blanda i vispgrädden. Fyll tårtbottnet. Sätt i kylskåpet för att stelna.
4. Efter några timmar kan blåbären och sockergelen sättas på pajen. Se till att all extra vätska ur blåbären tas bort före man sätter dem på pajen. Lägg gelatinbladet i blöt och hetta upp vattnet. Blanda sedan i sockret och gelatinet. Häll jämnt över hela pajen. Låt stå i kylskåpet minst 12h före servering. 





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar