onsdag 29 april 2015

Superchokladig chokladkaka



Jag älskar att äta och baka med choklad. Mitt problem är oftast det att chokladkakorna blir alldeles för söta. Men ibland har man ju lust på en supersöt och fuktig chokladkaka... och det bästa är när man kan dela den med sin vän! Tack Jeba! 

Recept: 

( för en 16 cm kakform ) 

2 dl mjöl
2 ½ dl socker 
3/4 dl kakaopulver 
1 3/4 tsk matsoda 
1 krm salt
1 ägg 
1 1/4 dl surmjölk
1 1/4 dl smält smör 
½ msk vaniljessans 
1 1/4 hett vatten (kan smaksättas med  1 tsk snabbkaffe) 

Ganache: 
200g choklad (hushålls)
1 1/4 dl grädde
(+en klick smör) 

1. Värm ugnen till 175 grader och smörbröda kakformen. 
2. Blanda alla torra ingredienser med varandra. Kom ihåg att sila kakaopulvret! Tillsätt äggen, surmjölken, smöret, vaniljen och vispa väl på låga varv. Häll i det heta vattnet och blanda. Degen kommer att vara mycket lös.
3. Häll i kakformen och grädda i ca 40 min. Kakan skall lite fastna i provstickan! Låt svalna upp och ned.
4. Heta upp grädden på låg värme och tillsätt chokladen i bitar. Blanda hela tiden så chokladen inte fastnar i bottnet. Låt svalna tills smeten blivit tjockare. 
5. Dekorera. Förvara i kallt.


.

1 kommentar: